שינוי פרדיגמה זה פשוט שינוי של מערכת האמונות והפעולות שלך. מה המטרה? להניב תוצאות חדשות.
מהי פרדיגמה?
פרדיגמה היא מערכת מחשבתית שמניעה את ההרגלים שלנו. זה נגזר מהמילה היוונית “פרדיגמה” שפירושה שיטה, מערכת, דגם או דפוס. מכיוון שרוב הפעולות שלנו מבוססות על ההרגלים שלנו, הפרדיגמות שבהן אנו מחזיקים מהוות בסיס לתוצאות שאנו משיגים.
לכל אחד מאיתנו יש פרדיגמות למרות שחלקם אולי לא יבינו זאת. אנחנו צריכים אותם אחרת נהיה איטיים מדי לפעול, נשתמש יותר מדי באנרגיה כדי להחליט איך לעשות משהו, שכן זה אומר שאנחנו חושבים מאפס. לכן, הדרך שבה אתה מתמודד עם הבוקר שלך, כל היום, סופי השבוע ופעילויות שחוזרות על עצמן אחרות בחייך מושפעות בעיקר מהפרדיגמה שלך.
המשמעות היא שאם אתה עובד במערכת פרדיגמות שאינה יעילה למטרותיך, לא תקבל את התוצאות הרצויות לך. עכשיו אתה בטח תוהה איך המערכת הקריטית הזו נוצרת.
איך יוצרים פרדיגמה?
אתה יוצר פרדיגמה באמצעות מכלול המושגים שאתה מקבל והפעולות שאתה נוקט שוב ושוב. הדרך שבה אתה חושב על כסף, מערכות יחסים, אושר וכל דבר בחיים מבוססת על הפרדיגמה שפיתחת כל חייך.
מהאופן שבו אמרו לך לטפל בכסף בילדותך ועד איך אהבו אותך כל הדרך לבגרותך, הדברים שהסביבה שלך אמרה לך שהם נכונים – דברים שקיבלת, מהווים חלקים מהפרדיגמה שלך שמגדירים אותך היום.
בעוד שהמוח המודע יכול לעזור לך לבחור כיצד לפעול ברגע מסוים, תת המודע מתבונן ומתעד את הפעולות הללו ומשתמש בהן כדי ליצור מערכת.
תת המודע מפתח התנהגות ברירת מחדל המקלה את התגובה לסביבתך. במקום להשתמש באנרגיה רבה כדי להחליט איך לחיות כל יום, הוא מתעד את הדברים שעשיתם בעקביות ומנחה אותך לתפקד על סמך דפוסים אלו.
למרות שזה מועיל, זה גם מהווה בעיה. אם אתה בוחר בעקביות בפעולות המאפשרות הרגלים רעים, תת המודע קולט אותם ומשתמש בהם כדי להשפיע על הדבר הבא שאתה עושה ומכאן יוצר מערכת של הרגלים רעים. אבל את כל זה אפשר לשנות. דרך שינוי פרדיגמה.
מה זה אומר לשנות את הפרדיגמה שלך?
אם אתה רוצה לשנות את מבנה העסק שלך, נניח שאתה עובר מחנות פינתית קטנה במרכז מסחרי לרשת חנויות גדולה ומתפתחת, תצטרך לשנות את הרעיון ששולט במודל הקודם שעבדת בו. הפעולות שאתה נוקט כעת יהיו שונות מאלה שביצעת כאשר הייתה לך חנות פינתית קטנה. אותו הדבר בפרדיגמות הקשורות לחייך האישיים, אתה יכול לנקוט באותה גישה גם בתחומים אחרים בחייך.
להלן דוגמאות לשינויי פרדיגמה שתוכל ליישם בחייך:
- לעבור ממציאת פתרונות מחוץ לך לחיפוש בתוך העצמי.
- במקום לחיות בעבר או להתעסק באובססיביות לגבי העתיד, חיו בהווה.
- מהיסחפות עם תנועות החיים באופן לא מודע ועד לבחירה לחיות מתוך כוונה.
- מראיית חוסר התאמה בתוכך ובסביבתך ועד להפעלת הכרת תודה.
- במקום להיות לא זמין מבחינה רגשית, החליטו לאמץ התאמה רגשית.
כיצד לשנות את הפרדיגמה שלך
קבע את מרכז הפרדיגמה שאתה רוצה לשנות
לכל פרדיגמה יש הרגל עקבי שבא לידי ביטוי. בין אם זה חוסר ארגון שגורם לך לפעול תמיד בצורה לא פרודוקטיבית ולהרגיש מבולבל בחייך, אתה צריך להתמודד עם זה. אז מה ההרגל העיקרי שגורם לך לא להגיע לתוצאות הרצויות לך? חשבו על זה לעומק, תוך ניתוח ההתנהגויות שלכם והסיבות מאחוריהן.
בשלב זה, אתה מבקש להבין את עצמך, לפרק את הסיבות לכך שאתה חושב ומתנהג כמו שאתה עושה. זה יעזור לך לצמצם במה להתמקד בעת שינוי הפרדיגמה שלך.
כתוב את המטרות שלך
עכשיו כשאתה יודע מה הדבר העיקרי שעוצר אותך ממה שאתה רוצה, הגיע הזמן להחליט איזו תוצאה אתה רוצה להשיג במהלך שינוי הפרדיגמה. בוב פרוקטור, מורה נהדר לשינויי פרדיגמה במכון פרוקטור גלאגר אמר פעם ש”אם תגדיר מטרה כמו שצריך, תקבל את מה שאתה רוצה. תמיד.”
הוא מצהיר שלא משנה כמה עמוקות המערכות בתת המודע שלך, אתה צריך להפוך אותן ללא פקטור בעת הגדרת מטרות. במילים אחרות, אתה לא צריך להגדיר את המטרות שלך בזמן שאתה חושב על הדברים שאתה כבר יכול ואינך יכול לעשות. אתה צריך להצהיר מה אתה באמת רוצה. אז רשום למה אתה משתוקק מהחלפת הדגם ועבור לשלב הבא.
טפח מחשבות המשפיעות על שינוי הפרדיגמה
המחשבות הן מקור השינוי. אבל הם גם באים והולכים ואם לא מטפחים אותם, תת המודע שלנו לא יכול לבחור אף אחד מהם. לכן, כדי להבטיח שהרצון שלך לשנות יתפתח עד כדי כך שהאמונות המגבילות שלך לא יכולות למשוך אותך אחורה, עליך לעכל מידע רלוונטי ולטפח מחשבות שמניעות אותך להשתפר.
אתה יכול להשפיע על המחשבות שלך לשנות את הפרדיגמה שלך על ידי:
- קריאת חומרי השראה
- כתיבת יומן
- להקיף את עצמך באנשים שמעודדים התקדמות
שמור את הפעילויות שלך קרוב ככל האפשר ליעד שינוי הפרדיגמה שלך. זה יעזור לך לשמור על הדחף לשינוי ולשמור עליך גם כאשר לא מתחשק לך.
שינוי פרדיגמה – התחל לעשות את מה שלא נוח
בדרך כלל, אם אינך משיג תוצאות, זה בגלל שתת המודע שלך שומר אותך באזור הנוחות. זה מה שאתה חוזר אליו כשאתה מרגיש לחץ ואי נוחות. כדי לבצע שינוי במערכת המוח, אתה חייב לאבד את הנוחות. וברגע שתת המודע יבחין בשינוי הזה, הוא יתחיל לתכנת את עצמו מחדש כדי לדחוף אותך קדימה.
תרגל את מי שאתה רוצה להיות
מה שהמטרות שלך מגדירות הוא האדם שאתה רוצה להיות. ולא תגיע לשם על ידי תרגול התכונות הטובות האלה בעתיד, הכל מתחיל עכשיו.
להפוך למי שאתה רוצה להיות אומר:
- מתחילים לתכנן עכשיו אם אתם רוצים להיות יותר מאורגנים.
- מעקב יומיומי אחרי התוכניות שהגדרת אם אתה רוצה להפסיק את הדחיינות.
- יישום טקטיקות שיווק אם אתה רוצה להיות איש עסקים יעיל.
- להכריח את עצמך להתאמן כי אתה רוצה להיות בריא יותר.
לא משנה מה התשובה שלך, אתה צריך לדעת שאתה צריך להיות אותו אדם החל מעכשיו. אתה צריך לאמץ את התכונות המדהימות שלך מעכשיו כדי שתוכל לשלוט בהם לאורך זמן.
שינוי פרדיגמה – איזון הרגשות שלך בתהליך שינוי פרדיגמה
חוסר איזון רגשי קורה לכל אחד מאיתנו במשך חיינו. הבעיה היא שהרגשות האלה הם בלתי צפויים ויכולים להרוס אפילו את התוכניות הכי מוצקות שעשינו. אבל זה יקרה רק אם ניתן לרגשות לשלוט בנו.
עם תכנון נכון ושליטה כיצד להתמודד עם רגשות משמעותיים בחייך, תוכל להימנע מההרס שהם עלולים להפעיל בחייך. ברוב המקרים ניתן לתכנן מראש כיצד להגיב, ובכל המקרים ניתן להתערב מוקדם.
עצם קביעה של איך להתנהל למחרת לילה לפני יכולה לעזור להתמודד טוב יותר עם הנסיבות.
הנה שלבים שיעזרו לך לאזן את הרגשות שלך כשהם מכים:
- במקום להסיח את דעתך או לעשות כל מה שמעורר רגשות שליליים, עצור ונשום.
- להכיר ולזהות את הרגשות שאתה מרגיש.
- הביעו את הרגשות במילים. לדוגמה “אני מרגיש כועס, חרד, מבולבל.”
- הבן מדוע אתה מרגיש כך.
- התרחק מהרגש, מותר להרגיש אותו אבל לא לקשר אותו לדימוי העצמי שלך או לזהות שלך.
- התמודד עם הרגש, או תן לו לעבור הלאה, תלוי מה הכי טוב לסיטואציה.
פעם שאתה מבחין בכמה רגשות שעלולים לחבל בתוכנית שינוי הפרדיגמה שלך, אתה יכול להשתמש בצעדים לעיל ולשמור על מטען על המצב הנפשי שלך.
שינוי פרדיגמה – השתמש בכוונה ברגש כדי לחזק את הפרדיגמה החדשה
מחקרים על רגש מצביעים על כך שהוא מניע רב עוצמה. תחשוב על זה: כשאתה אוהב מישהו, קל יותר ללכת מעל ומעבר לעשות דברים בשבילו מאשר מישהו שאתה רק אוהב. כמו כן, כאשר אתה חושב שתאריך יעד מתקרב והחשש לאבד את עמדתך במקרה שלא תסיים פרויקט, קל יותר לבצע דברים מאשר כאשר אתה במרחק של 45 יום מתאריך היעד.
זהו טבע האדם לקשר בין רגשות שונים לצורך לעשות משהו וכאשר התת מודע מחבר את הרצון להשיג מטרה מסוימת עם רגש חזק שאתה מפריש תוך כדי חשיבה עליה, הוא מתעד אותו ומניע אותך לכיוון דומה כאשר עובדים על המטרה הזו.
מה שאתה צריך לעשות בשלב זה הוא לזהות את הרגשות שאתה משייך למטרה שלך. אתה יכול להשתמש ברגשות שליליים או חיוביים, תלוי מה ישמור על המומנטום שלך. מכיוון שפחד נחשב למניע החזק ביותר, אתה יכול להשתמש בו כדי להשיג שינוי פרדיגמה.
בדוק את המטרות שלך ושדרג את הפרדיגמה שלך
הגדרת יעדים עוזרת לך לזהות היכן אתה נמצא ולאן אתה רוצה להגיע. בחינה מחדש שלהם עוזרת לך לקבוע אם אתה בדרך הנכונה. בהתבסס על ההבנה שלך לאורך המסע לשינוי חייך, אתה יכול ללטש את התוכניות שלך להצלחה. כאשר בוחנים יעדים, ייתכן שתצטרך גם לשדרג את הפרדיגמה שלך.
התכונות המדהימות שאתה צובר במהלך אסטרטגיות שינוי המוח שלך לא אמורות להסתיים כאשר אתה משיג מטרה אחת. אתה צריך להשתמש בהם כדי להמשיך ולהשיג יעדים נוספים אשר אפשריים עבורך. זה לא אומר שאתה צריך להפוך לשינוי פרדיגמה מטורף. כשאתה נהנה מההתפתחויות של חשיבה חדשה, פשוט צפה לעוד דברים שאתה יכול לעשות עם השינויים האלה.
שינוי פרדיגמה – הקפד על חזרתיות
אתה יכול לשנות את הפרדיגמה הישנה שלך בזמן קצר, במיוחד אם היא לא מושרשת עמוק, אבל שינוי של רוב הפרדיגמות עשויות לקחת חודשים או אפילו שנים לשנות. אז אתה צריך לאמץ את אחד הצעדים הבסיסיים ביותר של השינוי שהוא החזרתיות.
אם תחזרו על השלבים הללו לשינוי פרדיגמות, תוכלו לפתח הרגלים מדהימים ולהשתנות לאדם חדש לגמרי שהעצמי הישן שלכם רק חלם עליו.
לסיכום
הבחירה לשנות את הפרדיגמות שלך יכולה לעזור לך לשנות את חייך בצורה עצומה. זכור תמיד את שלב החזרתיות כי הוא המפתח של השאר.